28. rojstni dan Kobariškega muzeja

datum: 22.10.2018

kategorija: Dogodki in novice


20. oktobra 2018 smo prav na isti dan v letu, kot je bila otvoritev Kobariškega muzeja leta 1990, pripravili tradicionalno prireditev Dan Kobariškega muzeja.

V priložnostni slovesnosti so spregovorili župan Kobarida g. Robert Kavčič, direktor Kobariškega muzeja g. Martin Šolar in slavnostna govornica dr. Petra Svoljšak, ki je posebej izpostavila izjemen pomen dela muzeja pri ohranjanju dediščine prve svetovne vojne in sporočila poslanstva miru, ki ga v muzeju predstavljamo skozi osebne zgodbe protagonistov soške fronte.

Po štirih letih premora smo ponovno podelili častno članstvo muzeja - priznanje za svoj prispevek k razvoju in uveljavitvi muzeja je prejel tržaški pisatelj in publicist Paolo Rumiz.

Največje darilo za svoj rojstni dan pa je muzej dobil z novo občasno razstavo z naslovom »Sosedova zgodba - Josep Pailer vojak in kronist«. Avtor razstave je dolgoletni kustos Kobariškega muzeja Željko Cimprič. Razstava bo na ogled do 6. oktobra 2019. Več o razstavi.
 

Obisk madžarskega predsednika Janosa Aderja in slovenskega predsednika Boruta Pahorja

Kobariški muzej sta v soboto obiskala slovenski in madžarski predsednik države. Sprejel jih je direktor muzeja Martin Šolar, delegacijo pa je po muzeju popeljal kustos Boštjan Lužnik. Madžarski gost je pokazal veliko zanimanje za muzejsko zbirko in za zgodovino bojevanja na soški fronti, na kateri je bilo udeleženih veliko madžarskih vojakov. Predsednik Madžarske se je na koncu obiska zahvalil muzeju za ohranjanje dediščine 1. svetovne vojne in se vpisal v knjigo častnih gostov muzeja.