Predstavitev knjige Max Vogrin - Bil je bela vrana

datum: 04.12.2018

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej vabi na drugi muzejski večer, ki bo v četrtek, 13. 12. 2018 ob 18.00 uri v Kobariškem muzeju. Avtor Fedja Klavora bo predstavil knjigo Max Vogrin - Bil je bela vrana.

Max Vogrin je bil po rodu Slovenec in po prepričanju Nemec, geometer, odličen športnik, poročen z Judinjo, ki jo je varoval do konca druge vojne. Kot avstrijski brambovec po prvi vojni je dobil članstvo v NSDAP, v drugi vojni je bil na frontah po Evropi, postal stotnik vermahta in komandant Bovškega. Po vojni je bil dve leti v zaporu in nato med ustanovitelji skrajno desne avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ.

V Posočju je bil večkrat že v prvi vojni - sodeloval je tudi v preboju v Bovcu oktobra 1917, drugič leta 1943/1944 in tretjič kot gost po drugi svetovni vojni. Brez dvoma je bil eden najbolj kontroverznih nemških častnikov na Slovenskem, ki je s svojim ravnanjem ljudem na Bovškem prihranil obilo gorja in rešil mnoga življenja. Do danes je ostal v spominu premnogih ljudi, čeprav ga velika večina še videla ni.

Lepo povabljeni!