Muzejski večer - Alojz Budkovič - Savska linija

datum: 03.01.2019

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej v petek, 11. januarja 2019 ob 18. uri prireja muzejski večer, na katerem bo Alojz Budkovič predstavil Savsko linijo, rezervno obrambno linijo avstro-ogrske vojske.

Ste že kdaj slišali za Savsko obrambno linijo? Kaj znate povedati o njej? Če ob tem samo skomignete z rameni, vam ne gre zameriti, saj so pisni viri o njej zelo redki, v naravi pa so njeni ostanki nepoznavalcu dobro skriti. Mogoče ste se nevede z njo srečali na sprehodu po pokljuških gozdovih. Odgovor pozna Alojz Budkovič, sicer upokojeni gozdar in alpinist, ob tem še ljubiteljski zgodovinar in član Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS).

Savska linija je pozabljena zgodba prve svetovne vojne na našem ozemlju. Konec maja 1915 je Italija z vojno napovedjo obrnila hrbet avstro-ogrski monarhiji. Z močno vojsko je pričela previdno napadati številčno skromne enote avstro-ogrske vojske. Obramba je napadalca ustavila na soškem bojišču. Grozečo nevarnost vdora v notranjost monarhije je vrhovna komanda zaustavila s premikom enot iz Galicije. Mrzlično so tudi gradili rezervne položaje v zaledju fronte. Zadnji položaji so bili jarki Savske linije. Na srečo niso bili nikoli uporabljeni. Tako izginjajoči ostanki Savske linije ostajajo nema priča nesmiselne vojne. Alojz Budkovič, verjetno največji poznavalec Savske linije na Zgornjem Gorenjskem, bo s sliko in besedo predstavil zelo zanimivo temo.

Vabljeni, da se nam pridružite!