Predstavitev knjig Roka Uršiča

datum: 18.01.2019

kategorija: Dogodki in novice


Predstavitev partizanskih sanitetnih postaj v Posočju ter knjižice Ilka Devetak Bignami in njen čas

Kobariški muzej vas vljudno vabi na muzejski večer, ki bo v petek, 25. januarja 2019 ob 18.00 uri v Kobariškem muzeju. Rok Uršič bo predstavil knjigo Čas Človečnosti in knjižico Ilka Devetak Bignami in njen čas.

Knjiga Čas človečnosti avtorjev Jelke Peterka in Roka Uršiča združuje vse znane podatke o partizanskih sanitetnih postajah (SP) v Posočju. Predstavljene so naslednje SP: št. 4 na Šentviški planoti, št. 5 v Kneški grapi, št. 6 pod Čadrgom, št. 7 pod vasjo Krn, št. 8 na pobočju Matajurja, št. 9 Pod skalco pri Doblarju, št. 10 na pobočju Kanina, C 401 nad Breginjem, SP pri Robidišču in na Miji, SP Vršiček v dolini Tolminke in SP Briško-beneškega odreda v Volčanskih Rutih. Največ prostora je sicer namenjeno centralni partizanski bolnici na desnem bregu Soče, ki je združevala tudi zgoraj naštete SP, jih strokovno podpirala in materialno oskrbovala in zaradi konspiracije nosila različna imena: Lidija, Arnoš, Jakob Završnik, najbolj pa je znana po imenu Svoboda. Delovala je na 16 lokacijah med Kostanjevico pri Ligu in Volčanskimi Ruti od septembra 1943 do konca vojne.

Knjižica Ilka Devetak Bignami in njen čas opisuje življenje in delovanje v OF članice ene najbolj premožnih in znanih tolminskih družin v obdobju pred 2. vojno. Kot žena italijanskega generala bi lahko preživela vojno brez vpletanja v odpor in brez tveganja. Njeno delovanje, njena poročila o stanju v italijanski vojski, o vojaških operacijah so pomembno vplivala na pripravljenost partizanskih sil in informiranost Glavnega štaba NOV in POS, ki je njene informacije posredoval tudi Kominterni. Tudi njen tragični konec je zaznamovan s humanizmom in ponosom.

Knjigi bo predstavil Rok Uršič, rojen 23.julija 1946, na Ptuju, mami Ljubljančanki, očetu Primorcu, ki je bil begunec prve vojne, oba po dekretu poslana 1945 na poučevanje na gimnazijo na Ptuj. Od 1947 živi v Tolminu, tu končal osnovno šolo, gimnazijo v Novi Gorici, prvo stopnjo Ekonomske fakultete v Ljubljani. V svoji delovni dobi je bil zaposlen na vodilnih mestih v več podjetjih v občini Tolmin, v občinski upravi in na banki. Od 2003 je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB za sedanje občine Bovec, Kobarid, Tolmin. Poleg drugega dela v organizaciji se ukvarja z zbiranjem podatkov in pričevanj o dogajanju med NOB na širšem Tolminskem.

Vabljeni, da se nam pridružite!