Predavanje dr. Marka Štepca

datum: 18.03.2019

kategorija: Dogodki in novice

Kobariški muzej v četrtek, 28. marca 2019 ob 19. uri vabi na predavanje dr. Marka Štepca "Vsakdanje življenje ob koncu vojne in razpadu monarhije".

V vojnih letih militarizacije družbe in izčrpavanja, v katerem je vzdržljivost prebivalcev v zaledju postala enakovredna vojaški strategiji in trdoživosti vojakov na bojiščih, je zavladalo pomanjkanje, splošna izčrpanost in prehranska kriza. To je pustilo globoke sledi v vsakdanjem življenju in v letu 1918 je med vojaki in civilnimi prebivalci naraščalo nezadovoljstvo. Zvestoba tradicionalni monarhiji je kopnela, v mestih so se vrstili socialni nemiri in avstro-ogrska je konec oktobra 1918 razpadla. Množice avstro-ogrskih vojakov  so se vračale domov tudi prek slovenskega ozemlja, širile so se bolezni in  propadale so vrednote »minulega sveta«. Na podlagi zbranega arhivskega gradiva in fotografij bodo predstavljene izbrane drobne usode  posameznikov, ki so doživeli burno dogajanje v zadnjem letu vojne, v obdobju, ko  se je veselje zaradi konca vojne in pričakovanj o narodni emancipaciji mešalo s tesnobo ob številnih umrlih, porušenih domovih in strahom pred vsakdanjimi življenjskimi stiskami.  

Zanimivo temo bo predstavil zgodovinar dr. Marko Štepec, eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za zgodovino 1. svetovne vojne, muzejski svetnik ter vodja kustosov Muzeja novejše zgodovine Slovenije Ljubljana.