Gostovanje razstave v Sarajevu

datum: 16.11.2019

kategorija: Dogodki in novice

KOBARIŠKI MUZEJ Z RAZSTAVO »VELIKA VOJNA V KRNSKEM POGORJU« GOSTUJE V SARAJEVU

Kobariški muzej je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini in mestom Sarajevom, 14. novembra 2019, postavil in otvoril potujočo razstavo »Velika vojna v Krnskem pogorju«, ki je bila ob tej priložnosti dopolnjena z vsebino o Bošnjakih na soški fronti. Razstava, ki je v zadnjih 15 letih gostovala v mnogih evropskih mestih in bila na ogled že 40-krat, je na ogled tudi v Sarajevu, mestu, ki ga s Kobaridom povezujejo nekateri ključni dogodki 1. svetovne vojne.

Gostovanje in otvoritev razstave sta podprli Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini ter Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo. Veleposlanica gospa Zorica Bukinac je v ta namen priredila sprejem v rezidenci, na odprtju v sarajevski Vijećnici pa je nagovorila okoli 150 gostov. Vijećnica, ki je bila zgrajena v času Avstro-ogrske monarhije v Sarajevu konec 19. stoletja in je bila obnovljena po zadnji vojni pred nekaj leti, nudi s svojo izjemno arhitekturo v »pseudo-mavrskem« stilu enkratno kuliso razstavi Kobariškega muzeja.

Na otvoritvi je ob veleposlanici spregovoril tudi direktor Kobariškega muzeja mag. Martin Šolar, ki je poudaril pomen sodelovanja Sarajeva in Kobarida na temo 1. svetovne vojne, predstavil je delo muzeja in gostujočo razstavo. Na otvoritvi so poleg gostitelja mesta Sarajevo sodelovali še Slovensko društvo Cankar Sarajevo in zbor Camerata Slovenica ter avtor Zehrudin Isaković, ki je v produkciji televizije Al Jazzera Balkans posnel dokumentarno serijo »Soška fronta - 100 let kasneje«.

Razstava »Velika vojna v Krnskem pogorju« bo v Sarajevu na ogled do 23. novembra 2019.