Predstavitev knjige Jožeta Andlovica

datum: 03.12.2019

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej vas v četrtek, 12. decembra 2019 ob 18.00 uri vabi na predstavitev knjige Jožeta Andlovica - Kadar boš na rajžo šel.

Legendarni že pokojni zdravnik Jože Andlovic je pred desetimi leti v založbi Postaje GRS Tolmin in PD Tolmin napisal knjižni prvenec, ki ga je posvetil tolminskim gorskim reševalcem. Zaradi velikega zanimanja bralcev je doživel ponatis, ki je tudi kmalu pošel. Takrat je novinar Marjan Raztresen v svoji oceni, ki je izšla v Književnih listih časopisa Delo, zapisal: »Morda bo po berljivi 262 strani debeli knjigi Skozi sotesko druge svetovne vojne izpod peresa Jožeta Andlovica kdaj izšla še knjiga o tem, kako je zdravnik brez bele halje krmaril skozi soteske svetovnih pogorij.« Upanje, ki ga je izrazil takrat, se je uresničilo ob koncu leta 2018, ob 70-letnem jubileju Postaje GRS Tolmin.

Knjigo Kadar boš na rajžo šel je uredil Žarko Rovšček, ki je tokrat originalnemu rokopisu dnevnika dr. Jožeta Andlovica dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črno belih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v slikovito večplastno pripoved o dogajanju na II. jugoslovanski himalajski odpravi Kangbačen 1965. V daljši spremni besedi (75 strani) predstavlja priprave, biografije članov odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živečih tovarišev na Jožeta Andlovica, ki je s svojim likom vidno zaznamoval naš himalajizem.

Knjiga, ki jo bomo predstavili, skuša poleg spomina na dr. Jožeta Andlovica, dolgoletnega člana Postaje GRS Tolmin,  prikazati tudi prizadevanja ljudi, ki so bili v težkih časih jugoslovanske gospodarske reforme pripravljeni zastaviti vse za kolektivni uspeh na oddaljenem himalajskem vrhu.

Delo bo predstavil urednik Žarko Rovšček, na predstavitvi pa bo knjigo možno kupiti po ceni 20 €.