Predavanje dr. Mihe Šimaca

datum: 17.01.2020

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej v sodelovanju z LAS Doline Soče in Ustanovo »Fundacijo Poti miru v Posočju« v petek, 24. januarja 2020 ob 18:00 vabi na predavanje dr. Mihe Šimaca »Med streli in molitvami: vojaški duhovniki v cesarskih oboroženih silah 1914-1918«.

Cesarske oborožene sile so v svojem sestavu imele tudi vojaške duhovnike vseh sedmih v državi priznanih verskih skupnosti. Vsi ti so se skupaj z vojaštvom leta 1914 znašli na bojnih poljanah, tako tudi na soški fronti. O njihovem delovanju, težavah in posameznih arhivskih zanimivostih bo spregovoril dr. Miha Šimac na tokratnem muzejskem večeru.

Dr. Miha Šimac je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (smer zgodovina - teologija) z enotnim delom »Vojaške bolnišnice v Ljubljani 1914 -1918«. Je soavtor knjige z naslovom »Patriae ac humanitati«, kjer je predstavil delovanje vojaške sanitete v času prve svetovne vojne, s posebnim poudarkom na glavnem mestu Kranjske. Leta 2013 je z disertacijo o vojaških kuratih iz slovenskih dežel v času prve svetovne vojne doktoriral na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Je sodelavec Inštituta za cerkveno zgodovino na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo. Ukvarja se z raziskovanjem zgodovine Cerkve, vpetosti le-te v družbo habsburške monarhije, zlasti pa z obdobjem prve svetovne vojne, usodami vojakov, častnikov in vojaške duhovščine.

VABILO