Obisk ministra za kulturo

datum: 22.01.2020

kategorija: Dogodki in novice


V okviru delovnega obiska Zgornjega Posočja, 21. januarja 2020 je minister RS za kulturo Zoran Poznič obiskal tudi Kobariški muzej.

V prvem delu obiska se je minister v Tolminu sestal s tremi župani Zgornjega Posočja, s predstojniki kulturnih ustanov občin Tolmin in Kobarid in s predstavniki zamejskih Slovencev. Minister je predstavil svoje poglede in možnosti za razvoj kulturne dejavnosti ter se seznanil z delom vseh prisotnih kulturnih organizacij. Pohvalil je delo Kobariškega muzeja in ugotovil, da je stanje na področju kulture in kulturnih dejavnosti v obrobnih in ruralnih delih Slovenije v mnogih primerih precej boljše kot v osrednji Sloveniji ali Ljubljani.

Minister je obisk nadaljeval z ogledom Kobariškega muzeja. Z zanimanjem je poslušal kratek povzetek 30-letne zgodbe delovanja muzeja, si ogledal digitalno predstavitev 12. soške bitke in se vpisal v knjigo častnih gostov. Poudaril je pomen muzeja kot zgodbe o uspehu in primeru dobre prakse ter potrdil, da je Kobariški muzej blagovna znamka okoli katere velja razvijati kulturni turizem na Kobariškem.

Na koncu je bila ministru predstavljene delo in problematika Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju« in tudi ideje za nadaljevanje del na arheološkem najdišču Tonocov grad.