Predavanje dr. Marka Štepca

datum: 17.02.2020

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej v sredo, 26. februarja 2020 ob 18. uri vabi na predavanje dr. Marka Štepca »To je bilo strah in groza …«: izkušnja in spomin na Galicijo 1914-1918.

Naš gost predavatelj bo zgodovinar dr. Marko Štepec, eden vodilnih slovenskih strokovnjakov za zgodovino 1. svetovne vojne, muzejski svetnik ter vodja kustosov Muzeja novejše zgodovine Slovenije Ljubljana.

Avgusta 1914 so bili avstro-ogrski vojaki iz slovenskih nabornih območij s 3. armadnim korpusom večinoma poslani v Galicijo, kjer so doživeli svoj ognjeni krst. Po jesenskem umiku na Karpate so bili prisiljeni v vkopavanje v strelske jarke in vojna se je spremenila v pozicijsko. Doživeli so obleganje in neuspešno reševanje utrjenega mesta Przemysl iz ruskega obroča. V bojih so bili številni vojaki zajeti in so odšli v dolgotrajno ujetništvo, kjer so v težkih delovnih in vremenskih pogojih opravljali težaška dela. Domov so se vračali več let po končani vojni, številni pa so ostali pokopani daleč od domovine, največ na pokopališčih in poljanah Galicije. S svojo silovitostjo in tragičnostjo se je tako vojna močno vtisnila v spomin slovenskih vojakov. Na predavanju bo na podlagi dolgoletnih raziskovanj zbranega arhivskega, spominskega in fotografskega gradiva predstavljena njihova vojna izkušnja.