Predstavitev knjige

datum: 27.02.2020

kategorija: Dogodki in novice


Kobariški muzej vabi v četrtek, 5. marca 2020 ob 18. uri na predstavitev knjige Ortigara - Slovenski spomin in opomin.

Pričujoča publikacija Združenja vojaških gornikov Slovenije (že šesta po vrsti) s pomenljivim naslovom Slovenski spomin in opomin je nastala na osnovi osebnih vtisov in doživetij udeležencev vsakoletnega spominskega srečanja na gori Ortigara, ki poteka meseca junija.

Združenje vojaških gornikov Slovenije vse od leta 2010 dalje krepi stike in pridobiva nova spoznanja o dogodkih na področju Ortigare v prvi svetovni vojni in vlogi slovenskih vojakov v njej. Prisotnost  združenja oziroma članov na vsakoletni svečanosti na Ortigari je postala tradicionalna, opažena in cenjena. 

Vsi avtorji prispevkov v knjigi so člani ZVGS in so Ortigaro obiskali vsaj enkrat, nekateri tudi večkrat ter si tako sami ustvarili svoj pogled na takratna dogajanja in doživeli nepozabne trenutke ob spoznavanju krajev in podoživljanju preteklih dogodkov. En prispevek je delo Roberta Genera, člana glavnega odbora nacionalnega združenja alpinov A.N.A., v katerem opisuje svoj pogled na sodelovanje slovenskih in italijanskih gornikov in na simboliko, ki jo to sodelovanje prinaša.

Knjigi sta dodana tudi povzetka v italijanskem in angleškem jeziku, saj verjamemo, da je vsebina lahko privlačna tudi za tuje poznavalce zgodovine vojaškega bojevanja in bodo lahko na ta način dobili osnovni vpogled v vsebino in poslanstvo pričujočega dela

Knjigo bodo predstavili:

Slavko Delalut – predsednik ZVGS, pred nastopom te funkcije pa je dva mandata opravljal dela sekretarja združenja. Večletno delovanje na vodilnih mestih mu omogoča jasen pogled na delovanje združenja in daje vizijo za usmeritve pri izdelavi strateških vsebin delovanja ZVGS in s tem za vlogo in prepoznavnost združenja tako v domovini kot tudi v tujini.

Janez Kavar – upokojeni brigadir ter ustanovni in častni član ZVGS je velik poznavalec vojaške zgodovine, še posebej zgodovine vojaškega gorništva, ter dogodkov, ki so vezani za nastajanje te zgodovine, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Je tudi avtor številnih strokovnih prispevkov na to problematiko, ki jih vedno nadgradi tudi s svojim osebnim pogledom in spoznanji ter daje strokovnim vsebinam tudi svojo osebno noto.

Matija Perko – ustanovni član ZVGS je izkušen gornik, gorski reševalec in tudi velik poznavalec zgodovine vojaškega gorništva in gorniške tematike na splošno. Vse svoje vedenje in spoznanja iz obdobja aktivnega delovanja v Slovenski vojski je prenesel tudi na področja, na katerih temelji  delovanje združenja, izkazal pa se je tudi kot imenitni urednik nekaterih edicij, ki jih je združenja izdalo do sedaj.