Nagovor direktorja muzeja

datum: 02.04.2020

kategorija: Dogodki in novice


Spoštovane Kobarike in Kobarici, cenjeni obiskovalci in podporniki Kobariškega muzeja doma in po svetu!

V Kobariškem muzeju smo v jubilejno 30. leto vstopili polni idej in načrtov, kako bomo tudi skupaj z vami obeležili obletnico in se poklonili ne le 30-letnemu spominu ohranjanja dediščine soške fronte, ampak se hkrati poklonili tudi spominu na vse, kar se je v 29 mesecih bojev ob Soči dogajalo v času 1. svetovne vojne pred dobrimi 100 leti.

Dober obisk muzeja v začetku letošnjega leta, vzpodbudne napovedi in obilica načrtov za dogodke ob 30-letnici muzeja in 20-letnici Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju« ter le oddaljene novice o neznani bolezni tam nekje na daljnem vzhodu, so bile skoraj čez noč zamenjane z alarmantnim stanjem v sosednji Italiji, odpovedmi, pojavom bolezni v Sloveniji in naposled tudi zaprtjem muzeja!

Izteka se prvi mesec epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) v Sloveniji in hkrati prvi mesec zaprtja našega muzeja. Kaj takega se v 30-letni zgodovini muzeja še ni zgodilo. Odprti smo bili vedno, vse dni v letu, vedno na voljo našim dragocenim obiskovalcem. Po obetavnem začetku leta smo muzej pripravili za naše obiskovalce. Zdaj kot Trnuljčica čaka, da bolezen mine in se spet ponudi na ogled. Letošnje leto bo gotovo drugačno, a brez skrbi - pot je jasna. Ne bomo pozabili na 30-letnico, dogodke, razstave in naše načrte. Verjamem, da se bomo znali veseliti tudi manjših rezultatov ter da bomo znali zadovoljiti naše obiskovalce.

Veste, da je naš muzej poznan po tem, da skozi osebne pripovedi protagonistov soške fronte in znamenite 12. soške bitke na občuten način predstavi kraje, dogodke in ljudi, ki so zaznamovali soško fronto. Nimamo veliko možnosti, da bi muzej predstavili na daljavo, a hkrati verjamemo, da se boste vrnili in z nami podoživeli čas ob Soči pred 100 leti. Tiste, ki vas soška fronta posebej zanima in da ne bi pozabili na to pomembno dediščino, vabimo k branju in ogledu zanimivih knjig in oddaj na spodnjih povezavah.

Gledamo naprej, naši načrti in naša pot ostajajo jasni in smeli. Smo v času, ko nas lahko poglobljen razmislek povede v bodočnost, ki bo lahko tudi drugačna, a vseeno lepa ter polna obogatenih doživetij in spoznanj o soški fronti, ki jo z razstavami in pristnim pripovedovanjem naših vodičev predstavljamo vsem vam, spoštovani obiskovalci muzeja.

Ta čas pa je naša odgovornost predvsem v tem, da z vsem našim ravnanjem prispevamo k temu, da se bo epidemija širila čim počasneje in nekega dne tudi ustavila. Verjamemo, da bo zdravstveni sistem zmogel oskrbeti najhuje bolne in da bo žrtev čim manj. Stanje moramo jemati kar se da resno! Vsak od nas je preveč dragocen, da bi zaradi malomarnosti dopustili, da zbolimo, hkrati pa se moramo zavedati, da nikoli ne vemo, kje nas kaj čaka. Tako ali tako je tako tudi sicer v življenju. Ker je vsako življenje dragoceno, ker nam ni vseeno, ker smo ljudje.

mag. Martin Šolar, direktor Kobariškega muzeja


Čudež pri Kobaridu

Prispevki Slovenske tiskovne agencije o soški fronti

Digitalna zbirka o prvi svetovni vojni Europeana

Digitalni 360° ogled dediščine prve svetovne vojne

Prispevka o Kolovratu in Kobariškem muzeju na kanalu The Great War (v angleščini)

La strada di Rommel (avtor Paolo Rumiz, v italijanskem jeziku)

logo3020.jpg