30 let ohranjanje dediščine

datum: 04.05.2020

kategorija: Dogodki ob obletnici


30 let spomina na ohranjanje dediščine 1. svetovne vojne v Kobaridu

Kobariški muzej je od leta 1990 dalje osrednja točka predstavitve dediščine prve svetovne vojne v Sloveniji. Muzej je prejel nagrado Sveta Evrope, s svojimi razstavami je gostoval v največjih evropskih prestolnicah, stalna zbirka v Kobaridu pa pomeni tudi izjemno turistično zanimivost, saj je muzej s povprečno 60.000 obiskovalci na leto najbolj obiskan muzej v Sloveniji. Na osnovi 10-letnega uspešnega delovanja muzeja je bila leta 2000 ustanovljena Ustanova  »Fundacija Poti miru v Posočju« s ciljem varovanja nepremične dediščine soške fronte kot tudi s ciljem povezovanja pomnikov 1. svetovne vojne na prostem na območju Slovenije. Obe partnerski organizaciji imata za jubilejno leto veliko načrtov, ki pa jih je delno prekinila in prestavila epidemija nalezljive bolezni COVID-19.

Življenje se postopoma in previdno vrača v Kobarid in v Dolino Soče. Ponovno odprtje muzeja 1. maja 2020 ima tudi širšo simboliko postopnega vračanja javnega življenja in zagon turizma po epidemiji. Muzej in fundacija sta v Gregorčičevi ulici v Kobaridu postavila del nove ulične razstave, na stavbi fundacije je nameščen nov transparent, na vstopnih tablah v Kobarid pa nameščen nov znak obletnic muzeja in fundacije.

Spomladanska sezona z običajno velikim številom skupin z Italije in Slovenije je v letošnjem letu žal izgubljena. V muzeju pa vendarle računamo na poletje, na ponovno odprte meje, na obiskovalce iz Slovenije in tudi iz sosednjih italijanskih pokrajin ter od drugod iz Evrope.

Na svidenje v Kobaridu, v Kobariškem muzeju in na Poti miru!