Poslanica ob 30-letnici Kobariškega muzeja

datum: 23.10.2020

kategorija: Dogodki ob obletnici


Spoštovani,

V Kobariškem muzeju smo v jubilejno 30. leto vstopili polni idej in načrtov, kako bomo obeležili obletnico in se poklonili ne le 30-letnemu spominu ohranjanja dediščine soške fronte, ampak se hkrati poklonili tudi spominu na 29 mesecev bojev ob Soči pred dobrimi 100 leti v času 1. svetovne vojne.

Kobariški muzej je vse od svojih začetkov od leta 1990 dalje osrednja točka muzejske predstavitve dediščine soške fronte in sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji nasploh. Razvil se je v predstavitveno zbirko z nagrado Sveta Evrope in nominacijo za evropski muzej leta. Kobariška muzejska zgodba je zgodba o uspehu, ki na tankočuten način govori o zgodovini kraja in okolice, ki je zaznamovala ne le regijo, temveč pustila pomemben pečat tudi v evropskem prostoru. Muzej je v 30 letih obiskalo že več kot 1.700.000 obiskovalcev.

Letos spomladi je bil muzej zaradi epidemije korona virusa prvič v svoji 30-letni zgodovini kar 50 dni zaprt. Po 1. maju 2020 smo muzej spet odprli, obiskovalci so se pričeli vračati in poleti je bilo število obiskovalcev muzeja skoraj enako kot v preteklem letu. Zelo dober je bil obisk tudi v septembru.

Celo leto, jeseni pa še posebej, smo se pripravljali na slovesnosti in dogodke ob 30-letnici Kobariškega muzeja in 20-letnici Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju«. Veselili smo se slovesne akademije, dneva muzeja, nove občasne razstave in srečanj z vsemi, ki prihajate v muzej in vas zanima zgodovina soške fronte. Tik pred zdajci, osrednje dogodke smo načrtovali izvesti 23. in 24. oktobra 2020, smo morali vse načrtovano, zaradi hitrega slabšanja stanja zaradi širjenja korona virusa in nove razglasitve epidemije, odpovedati oziroma prestaviti. Upamo namreč, da bomo vsaj nekatere dogodke lahko izvedli kasneje, morda še pred novim letom. O vsem vas bomo seveda še obvestili.

Muzej ta čas ostaja odprt, obisk je prilagojen trenutnim zdravstveno varstvenim ukrepom. Kot vsako jesen smo tudi v tem jubilejnem letu pripravili novo občasno razstavo 29 mesecev bojev ob Soči. Avtor razstave je kustos Kobariškega muzeja Jaka Fili, razstavo pa je oblikovala Barbara Bogataj Kokalj. Vabimo vas na ogled te nove, res zanimive razstave, ki daje celovit kronološki pregled vzrokov, dogodkov in posledic soške fronte v 1. svetovni vojni. Za vas pa smo pripravili tudi prenovljen vodnik po muzeju, tudi ta knjižica vas čaka pri nas v Kobariškem muzeju.

Martin Šolar, direktor Kobariškega muzeja