Muzej ponovno odpira svoja vrata!

datum: 18.12.2020

kategorija: Dogodki ob obletnici


Spoštovani prebivalci Doline Soče, cenjeni obiskovalci in podporniki Kobariškega muzeja!

Izteka se leto 2020, leto, ki bo ostalo v zgodovini. Leto je bilo drugačno, srečali smo se s kugo modernega časa, z epidemijo virusa COVID-19. Morda bo tako tudi naslednje. Muzej je bil zaradi epidemije zaprt kar tretjino leta, 50 dni spomladi in še nekaj dni več jeseni oziroma v začetku zime. Leto je bilo posebno, saj v njem mineva 30 let od ustanovitve Kobariškega muzeja in 20 let od začetka delovanja Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju«. Obletnic žal nismo uspeli primerno obeležiti, smo pa vseeno uspeli izvesti nekaj aktivnosti in dogodkov, s katerimi želimo spomniti na 30 let ohranjanja spomina na dediščino soške fronte v Kobaridu, v Dolini Soče in v gorah nad dolino, kjer so se 29 mesecev od maja 1915 do oktobra 1917 odvijali dogodki prve svetovne vojne.

V okviru okrogle obletnice delovanja Kobariškega muzeja smo v sklopu projekta »Spodbujanje skupnega življenja v dolini Soče« skupaj z Ustanovo »Fundacijo Poti miru v Posočju« predstavili naše delo in opozorili na naše poslanstvo ohranjanja dediščine prve svetovne vojne pri nas in zavezanost naših institucij k prizadevanju za vzpostavitev trajnega miru med narodi po vsem svetu. Pripravili smo kratko video predstavitev in kot prilogo Sočasnika pripravili reportažo o naših dveh institucijah.

Muzej skladno z odlokom Vlade RS v soboto, 19. decembra 2020 ponovno odpira svoja vrata. Kot vedno v normalnih okoliščinah bomo odprti vsak dan, in sicer po zimskem urniku od 10:00 do 17:00. Poskrbeli bomo za vašo varnost v zvezi z virusom COVID-19. Vstop v muzej je možen le z uporabo zaščitne maske. Za vas imamo na ogled pripravljeno novo občasno razstavo »29 mesecev bojev ob Soči« in stalno razstavo z dokumentarnim filmom in animacijo 12. soške bitke. Lepo povabljeni na ogled! Veseli bomo srečanja z vami v našem Kobariškem muzeju!

Naj vam luč, ki nam simbolično pomeni ponovno odprtje muzeja, prinese mir v Božiču ter predvsem zdravja in sreče v letu 2021.

Srečno!