Povezana ponudba treh pomnikov dediščine soške fronte

datum: 18.02.2021

kategorija: Dogodki in novice


Ponovno odprtje vrat muzejev prinaša pomembno novost na Poti miru od Alp do Jadrana – povezan nastop treh točk postanka, muzejev in turistično-informacijskih centrov: Kobariškega muzeja, Parka miru na Sabotinu in Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju.

V Kobariškem muzeju, Parku miru Sabotin in Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju smo v sodelovanju z Ustanovo »Fundacijo Poti miru v Posočju« združili moči v prizadevanju za ohranjanje kulturno-zgodovinske dediščine 1. svetovne vojne ter še bolj prijazno približevanje dragocenega narodnega bogastva ostalin in obeležij soške fronte obiskovalcem.

Trije muzeji z vsebino, ki sestavlja celovito pripoved o dogajanju na soški fronti in v zaledju med majem 1915 in oktobrom 1917, se z varovanjem spomina na tragedijo naše pol pretekle zgodovine na eni strani poklanjamo zaslužnim za svobodo, ki jo uživamo danes kot gospodarji na svoji zemlji, na drugi pa preko ozaveščanja o nesmislu vonj prispevamo k preprečevanju ponavljanja grozodejstev, ki so za vedno zaznamovala ta prostor.

Popotnikom na Poti miru od Alp do Jadrana od sobote 20. februarja 2021 dalje ponujamo cenovno prijazen obisk treh muzejev, ki s povezano vsebino omogočajo celovito razumevanje vzrokov in posledic prve svetovne vojne ter dogajanja na soški fronti vzdolž celotne trase Poti miru.

Z nakupom vstopnice v kateremkoli od treh muzejev bodo obiskovalci v prihodnje upravičeni do 20% popusta v ostalih dveh.

Izjava direktorja Kobariškega muzeja Martina Šolarja:
»Kobariški muzej s svojimi razstavami in pripovedmi posreduje jasno sporočilo o zločinih in norosti vojne, ki na koncu povzroča zgolj le žrtve. Veseli nas, da ne le v Kobaridu temveč vzdolž celotne Poti miru nastaja povezana zgodba o pomenu ohranjanja in predstavitve dediščine prve svetovne vojne na slovenskih tleh. Ta zgodba ni le ohranitev spomina, ampak je vedno bolj pomemben del dediščine kot turistične ponudbe v Posočju, na Goriškem in na Krasu. Skupaj smo še bolj prepoznavni, naši obiskovalci pa bogatejši za celovito doživetje spomina na soško fronto.«