Gostovanje v In Flanders Fields Museum, Ieper, Belgija

datum: 14.12.2021

kategorija: Dogodki in novice


Republika Slovenija, Kobariški muzej in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« se z dediščino prve svetovne vojne predstavljajo v Iepru, v Belgiji

V Iepru, mestu, ki je razglašeno za mesto miru, se je v ponedeljek, 13. decembra 2021 v znamenitem Muzeju na flandrijskih poljih (In Flanders Fields Museum) Republika Slovenija predstavila z dediščino soške fronte. Dogodek je bil izveden pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije in 30-letnice samostojnosti Slovenije.

Slovenska delegacija je bila v prijateljskem Iepru toplo sprejeta. Ob tej priložnosti je bila postavljena občasna razstava Kobariškega muzeja »29 mesecev bojev ob Soči«, ki bo v Belgiji na ogled do 9. januarja 2022. Slovenija je belgijskemu muzeju podarila spominski stol kot pomnik padlim vseh narodov na zahodni fronti.

Na slovesnem dogodku so spregovorili županja Iepra Emmily Talpe, slovenski ambasador v Belgiji dr. Rado Genorio, slovenski vojaški ataše v Belgiji polkovnik Aleš Marič in direktor Kobariškega muzeja mag. Martin Šolar.

S kulturnim programom obogaten dogodek v Iepru je bil zaključen s podpisom Sporazuma o sodelovanju med Muzejem na flandrijskih poljih, Kobariškim muzejem in Ustanovo »Fundacijo Poti miru v Posočju« s ciljem nadaljnjih prizadevanj za vzpostavitev Evropske poti miru.

Kobariški muzej že dobrih 30 let ohranja dediščino in spomin na soško fronto, tako kot desetletje za Kobariškim muzejem ustanovljena Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«. Poslanstvo obeh slovenskih ustanov je poslanstvo miru in sporočilo o nesmiselnosti vojne. Enako poslanstvo imata Muzej na flandrijskih poljih in mesto Ieper. Sodelovanje obeh muzejev sega v čas prvega predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije leta 2008. Takrat se je Kobariški muzej prvič predstavil v belgijskem muzeju z občasno razstavo »Velika vojna v Krnskem pogorju«.

Razstava »29 mesecev bojev ob Soči«, ki si jo od oktobra 2020 lahko ogledate tudi v Kobariškem muzeju, predstavlja kronološki pregled vzrokov, dogodkov, bitk in posledic prve svetovne vojne na slovenskih tleh. Razstava, postavljena v Belgiji, je dvojezična, angleško – flamska.

Spominski stol iz Slovenije, avtentičen restavriran stol, ki so ga uporabljali italijanski alpini v zaledju frontne linije, je darilo Republike Slovenije spominski razstavi stolov v mestu Ieper. Stoli na spominski razstavi prihajajo iz več kot 100 držav sveta od koder so bile žrtve zahodne fronte v prvi svetovni vojni.

Sporazum o sodelovanju med mestom Ieper, Flandrijskim in Kobariškim muzejem ter Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju« je potrditev dobrega sodelovanja in izkazuje namero vzpostavitve Evropske poti miru vzdolž vseh front prve svetovne vojne. Pobudnik je Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« z že vzpostavljeno potjo od Alp do Jadrana in ima vodilno vlogo pri ideji in nameri vzpostavitve Evropske poti miru. Evropska pot miru je navdih zgodovinskega spomina za sodelovanje in vzpostavitev trajnega miru v prihodnosti.