Skoči na vsebino

Gostovanje v Vojaškem muzeju Žižkov v Pragi

29.06.2024

V sredo, 26. 6. 2024, je v Vojaškem muzeju Žižkov v Pragi potekalo slovesno odprtje razstave z naslovom 29 mesecev bojev ob Soči (29 měsíců bojů na Soči).

Na slovesnem dogodku so spregovorili ravnatelj Inštituta za vojaško zgodovino Praga, brigadni general Aleš Knížek, slovenska veleposlanica v Pragi, mag. Tanja Strniša in direktor Kobariškega muzeja, mag. Martin Šolar. Program je obogatil pihalni kvintet Osrednjega orkestra češke vojske.

Razstava, ki predstavlja kronološki pregled vzrokov, dogodkov, bitk in posledic prve svetovne vojne na slovenskih tleh, je bila od oktobra 2020 do oktobra 2022 že na ogled v Kobariškem muzeju. Za gostovanje v Pragi, pa smo pripravili dvojezično češko-angleško verzijo in dodatne panoje, ki izpostavljajo češke vojake v bojih ob Soči.

Odprtje je potekalo dan po slovenskem državnem prazniku, razstava pa bo na ogled do 28. oktobra 2024, ko Češka praznuje obletnico ustanovitve samostojne Češkoslovaške države. Tako smo simbolično zopet povezali državi, katerih vojaki so, poleg ostalih narodov, skupaj trpeli v prvi svetovni vojni.