Skoči na vsebino

Marec v Kobariškem muzeju

06.03.2024

Tudi v mesecu marcu nadaljujemo z muzejskimi večeri. V petek, 8. 3. 2024, ob 18. uri vas vabimo na predstavitev knjige z naslovom Vlaki za koncentracijska taborišča (Deportacije iz Goriškega zapora 1943-1945).
Knjga “I treni per i lager – La deportazione dal carcere di Gorizia 1943-1945” je izšla leta 2022 pod avtorstvom zgodovinarja Luciana Patata iz Krmina. Knjiga govori o deportacijah na tisoče prebivalcev, predvsem Slovencev iz takratne goriške pokrajine v nemška taborišča. Med njimi so bile tudi ženske in mladoletniki, ki niso bili vključeni v vojaške formacije in jih niso zajeli med oboroženimi spopadi. Po zaslugi Kulturnega doma Gorica smo dobili tudi slovenski prevod, ki nam ga bodo predstavili prevajalca knjige Igor Tuta in Pia Lešnik ter predsednik Kulturnega doma v Gorici, Igor Komel.

V četrtek, 21. 3. 2024, ob 18. uri pa vas vabimo na predstavitev publikacije Letalo spitfire Slovenec, ki je delo Aleša Bediča. Poleg avtorja se nam bo pridružil tudi mag. Matjaž Ravbar, direktor Uprave RS za vojaško dediščino. 
Supermarine Spitfire je eno najslavnejših letal druge svetovne vojne, katerega prototip je prvič poletel 5. marca 1936. Za kako uspešno letalo gre, priča podatek, da so izdelali več kot 22.000 primerkov letala v različnih izvedenkah. To Spitfire uvršča na drugo mesto po številu izdelanih letal v vsej letalski zgodovini. Svojo slavo si je prislužil že med vojno, po njej pa je Spitfire postal pravzaprav ikonično letalo okrog katerega so se spletli različni miti in legende. Na predavanju se bomo seznanili z nastankom in razvojem Spitfira, govorili pa bomo tudi o prav posebnem Spitfiru, ki je bil poimenovan Slovenec in predstavlja malo poznano poglavje v razgibani zgodovini slovenskih letalcev, ki so se med drugo svetovno vojno v zavezniških letalstvih borili proti nacizmu. Letalo Spitfire Mk Vc z registrsko številko ES 257 s kodno oznako X Slovenec tako predstavlja enkratno in neponovljivo poglavje v bogati zgodovini slovenskih letalcev. 

Samo še v mesecu marcu pa je, poleg stalne in občasne razstave, na ogled tudi gostujoča razstava Pozabljene žrtve prve svetovne vojne - vdove, sirote in vojni invalidi. Muzej je odprt vse dni med 10. in 17. uro. Vabljeni!